{month}
{day}

"Nem para a para!" - Magyar Parasport Napja Győrben

Idén első alaklommal került megrendezésre országosan a Magyar Parasport Napja. Országszerte megközelítőleg 400 oktatási intézmény csatlakozott a programhoz, mely tisztelegni  hivatott, a paralimpikonok teljesítménye előtt, és egyben ünnepli a Magyar Paralaimpiai Bizottság 20 éves fennállását.

Győr-Moson-Sopron megyéből is több intézmény kapcsolódott, a megye zászlós hajója a Győri  Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola volt. Reggel 8.00 és 13.40 közötti időben az iskola tanulóinak - tanáraik vezetésével - lehetőségük nyílott kipróbálni  4 sportágat, melyet versenyszerűen űznek a parasportolók, szervátültettek és a speciális olimpikonok.

Az ünnepélyes megnyitón Blazovicsné Varga Mariana tankerületi igazgató asszonyköszöntötte a résztvevőket, aki elmondta milyen fontosnak tartja az épek és fogyatékkal élők egymáshoz közeledését, a kölcsön megismerést és elfogadást, melynek egyik legjobb lehetősége lehet a sport, mint közös nyelv.

Radnóti Ákos alpolgármester úr, is üdvözölte a kezdeményezést és örömmel tért vissza általános iskolai tanulmányai helyszínére. Elújságolta, hogy a Barátság park környékén tavasszal a város át ad egy játszó teret, melyet mozgássérült gyermekek tudnak hamarosan birtokba venni.

Szőllősi Zoltánné igazgatónő ismertette a program tematikáját és elmondta, hogy intézménye mindig is nyitott volt az akadályozott embertársak segítésére, és elfogadására. Megköszönte a MBP által az iskolának nyújtott 200.000 Ft értékű Dechatlon vásárlási utalványokat.

A megyei parasportolókat Benei László képviselte, aki ergonométeres magyar bajnok, valamint a bajnoki címet akasztottak a nyakába a Soproni Tigrisek kerekes székes kosárlabda csapattagjaként is.

A napsorán 23 osztály vett rész a lélek mozgatáson, van aki fizikai aktivitáson át, van aki osztályfőnöki órakeretében érzékenyítő film és hozzákapcsolódó beszélgetés által.

A fizikai aktivitásokon a gyerekek beleélhették egy rövid időre magukat sérült embertársaik helyzetébe. Lehetőségük volt vakfutásban részt venni, ki próbálhatták a boccia játékot, az ülőröplabdát, valamint a kerekes székes kosárlabdát. A napvégére 602 tanuló végzett aktivitást J köszönjük nekik és tanáraiknak a részvételt.


Fotó: by Mészáros Mátyás

VIDEÓ-BESZÁMOLÓ:   https://www.youtube.com/watch?v=GJecX5kocyQ    



Galéria