{month}
{day}

Pódiumbeszélgetés, a mozgásérültek sportolási lehetőségeiről

Pódiumbeszélgetés, a mozgássérültek sportolási lehetőségeiről.

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér biztosított teret egy pódium beszélgetés keretében, hogy a jelenlévők megismerkedhessenek a mozgássérültek sportolási lehetőségeivel és mindennapi életük kihívásaival.

A közel 80 fős hallgatóság érdeklődve hallgatta, Gönczöl tanár urat és beszélgető partnereit Pécsi Gertrúdot és Benei Lászlót a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének elnökségi tagjait. A közel egyórás beszélgetés reálisan világította meg az érintettek örömeit-bánatát, valamint feltárták saját életútjuk pozitívumait és negatívumait egyaránt. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy Győr lehetőségei az akadálymentesítés és sportolás szempontjából az átlag felettiek, azonban a tömegközlekedés nyújtotta lehetőségeken az országos szinthez hasonlóan van mit javítani. 

A beszélgetés végeztével bemutatkozott az újonnan alakult EMBERsÉG.DSE is, akik szeretnének integráló szerepet betölteni a megyei civil egyesületei között, annak érdekében, hogy minél több akadályozott fiatal sportolhasson versenyszerűen/ diákolimpiai versenyrendszerben, és/vagy szabadidejében.


Új néven, régi célokkal

„ A korábban a Fogyatékossággal Élők Győr-Moson-Sopron megyei Sportszövetsége néven futó szervezet átalakult, s a jövőben az Emberség DSE veszi át a fogyatékosok, valamint a tanulásban akadályozottak szabadidő- és versenysportjának szervezését, irányítását.
A Fodisz (Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége) alá tartozó megyei szervezet vezetője továbbra is dr. Gönczöl László, titkára pedig Kertész Tamás győri pedagógus.
Az idén ősszel több versenyt is szerveznek, így a szabadidős tevékenységként a győri Bárczi-iskolában négycsapatos ügyességi verseny lesz, míg az Apáczai kara ad otthont a Mikulás-kupának, a versenysportban pedig atlétikában, labdarúgásban és terematlétikában versenyezhetnek majd a tanakos (tanulásban akadályozott) diákok.
Tavasszal hagyományosan megrendezik a foci- és atlétikai, a soproni mezei futóversenyt, valamint a Kapkodd a lábad váltó- és sorversenyt.
A cél, hogy minél több iskolát bevonjanak, jelenleg a győri Radó- és Bárczi-, a mosonmagyaróvári Éltes-, a soproni Kozmutza- és a Doborján-, továbbá a csornai Arany-iskola vesz részt a rendezvényeken.” (Kisalföld; by Szabó Gábor)